• Mantelzorgwoning
  • Informatie
  • Tips

Financiering van een mantelzorgwoning: Tips en advies

Als u overweegt om een mantelzorgwoning te bouwen, dan zijn er verschillende financiële aspecten en uitdagingen om in overweging te nemen. Het is een aanzienlijke onderneming met hoge kosten. Maar gelukkig zijn er meerdere financieringsmogelijkheden beschikbaar.

Financiering van een Mantelzorgwoning

De financiering van een mantelzorgwoning kan op diverse manieren plaatsvinden. Hieronder wordt een aantal mogelijkheden besproken:

Hypotheek
Een veelvoorkomende optie is het afsluiten van een hypotheek. Maar voordat u een hypotheek afsluit, is het essentieel om zorgvuldig de voorwaarden en rentepercentages te bekijken in overleg met een financieel adviseur.

Persoonlijke lening
Een andere mogelijke optie voor financiering is door middel van een persoonlijke lening. Dit kan bijvoorbeeld wanneer u niet in aanmerking komt voor een hypotheek of deze niet wilt afsluiten.

Blijverslening
Een derde optie is het gebruikmaken van een blijverslening. Dit is een lening speciaal voor ouderen om aanpassingen of nieuwbouw van een mantelzorgwoning te financieren. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Subsidies voor een mantelzorgwoning

Er zijn ook subsidies beschikbaar die u kunnen helpen bij de financiering van uw mantelzorgwoning. Hieronder noemen we er een aantal op:

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
De Investeringssubsidie Duurzame Energie is beschikbaar voor particulieren die investeren in duurzame energie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen op uw mantelzorgwoning.

Persoonsgebonden Budget (PGB)
Wanneer je een mantelzorgwoning bouwt om te zorgen voor een naaste, kun je in bepaalde gevallen gebruik maken van een Persoonsgebonden Budget (PGB). Hiermee kun je zelf de zorgverlening inkopen en betalen. Zo kun je op een persoonlijke en flexibele manier zorg dragen voor je naaste.

Belangrijk is om te benadrukken dat subsidies en regelingen vaak verbonden zijn aan specifieke voorwaarden en regels. Informeer je daarom goed over de beschikbare regelingen en de bijbehorende criteria om in aanmerking te komen voor de subsidie of regeling die past bij jouw situatie. Zo kun je optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn!

Belastingvoordelen bij een mantelzorgwoning

Het bouwen van een mantelzorgwoning kan ook fiscale voordelen opleveren, zoals het aftrekken van hypotheekrente van de inkomstenbelasting, of gebruikmaken van schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Het is belangrijk om u goed te laten adviseren over deze belastingvoordelen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Advies over financiële aspecten
Bij het bouwen van een mantelzorgwoning is het verstandig om advies in te winnen over de verschillende financiële aspecten. Zo kan een financieel adviseur u helpen bij het kiezen van de juiste hypotheek of lening en bij het onderzoeken van de mogelijkheden van subsidies. Ook is het essentieel om goed te letten op de verschillende voorwaarden en regelgeving die gelden voor de diverse financiële opties.

Conclusie

Het bouwen van een mantelzorgwoning is een ingrijpende gebeurtenis die veel vragen met zich meebrengt, met name op het gebied van financiering en subsidies. Er zijn verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar zoals een hypotheek, persoonlijke lening of een blijverslening. Daarnaast zijn er ook verschillende subsidies en leningen waarvan gebruikt kan worden gemaakt. Belastingvoordelen kunnen eveneens bijdragen aan de financiering en het is belangrijk u hierover goed te laten adviseren. Alles bij elkaar ziet u dat er meerdere mogelijkheden zijn, zolang u zich maar goed laat informeren.

Meer weten over de oplossingen van DUBLO?

Wij staan voor je klaar! Stel je vraag, wij zijn bereikbaar per telefoon, mail of WhatsApp en helpen je graag verder met al je vragen.