• Mantelzorgwoning
  • Informatie

Het bouwen van een mantelzorgwoning: alles wat je moet weten

Een mantelzorgwoning bouwen bij een bestaande woning of een zorgwoning in de tuin kan voor veel mensen een goede oplossing zijn om de zorg voor een dierbare op een prettige manier te organiseren. Maar wat zijn de kosten van een mantelzorgwoning en zijn er subsidies beschikbaar? In dit artikel zetten we alles voor je op een rij.

Mantelzorgwoning kopen: wat zijn de prijzen?

Voordat we ingaan op de mogelijkheden van subsidies is het goed om eerst te kijken naar de prijzen van een mantelzorgwoning. Een mantelzorgwoning kan in verschillende vormen en maten worden gebouwd en de prijzen kunnen dan ook flink uiteenlopen. Over het algemeen kost een mantelzorgwoning tussen de €50.000 en €150.000 euro, afhankelijk van de grootte, materiaalgebruik en afwerking.

Mantelzorgwoning subsidie: wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende subsidies beschikbaar die het mogelijk maken om de kosten van een mantelzorgwoning te verlagen. Hieronder bespreken we de belangrijkste mogelijkheden:

Subsidie vanuit de gemeente
Sommige gemeenten bieden een subsidie aan voor het bouwen van een mantelzorgwoning. De hoogte van deze subsidie verschilt per gemeente en is afhankelijk van factoren zoals inkomen en kosten van de woning. Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden voor een dergelijke subsidie.

Subsidie vanuit de zorgverzekering
In sommige gevallen is het mogelijk om een vergoeding te krijgen voor het bouwen van een mantelzorgwoning vanuit de zorgverzekering. De zorgvrager moet dan wel een indicatie hebben voor langdurige zorg en aan andere voorwaarden voldoen. Informeer bij de zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Subsidie vanuit de overheid
Er zijn ook subsidies beschikbaar vanuit de overheid, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) Deze regeling heeft als doel het verduurzamen van woningen te bevorderen, denk hierbij aan isolerende werkzaamheden of het aanbrengen van een warmtepomp.

Een tweede mogelijkheid is het gebruik maken van een Persoonsgebonden Budget (PGB). Hiermee kun je zelf de zorgverlening inkopen en betalen. Zo kun je op een persoonlijke en flexibele manier zorg dragen voor je naaste.

Mantelzorgwoning kopen: waar moet je op letten?

Als je een mantelzorgwoning wilt kopen, zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Hieronder bespreken we enkele belangrijke aandachtspunten:

Vergunningen
Voordat je een mantelzorgwoning gaat bouwen, is het belangrijk om te kijken of je hiervoor een vergunning nodig hebt. Dit verschilt per gemeente en hangt af van factoren zoals de grootte en locatie van de woning. Informeer daarom bij de gemeente naar de vergunningsmogelijkheden en -vereisten. Onze specialisten kijken graag met u mee!

Bouwkosten
Bij het bouwen van een mantelzorgwoning komen verschillende kosten kijken. Het is belangrijk om deze kosten goed in kaart te brengen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Houd er rekening mee dat de prijzen van materialen kunnen variëren en hierdoor van invloed zijn op de totale bouwkosten.

Bouwpakket
Een bouwpakket kan een voordelige optie zijn als je zelf handig bent en de mantelzorgwoning zelf wilt bouwen. Hierdoor bespaar je op de bouwkosten en kun je zelf bepalen hoe de woning eruit komt te zien.

Kwaliteit en veiligheid
Zorg voor hoogwaardige materialen en een stevige constructie om een goede kwaliteit en veiligheid van de mantelzorgwoning te waarborgen. Daarnaast moet de woning voldoen aan verschillende veiligheidseisen, zoals brand- en inbraakveiligheid. Door onze ervaring en contacten met adviseurs zijn we volledig op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving. Neem contact op voor een geheel vrijblijvend gesprek waarin we uw vragen hieromtrent kunnen beantwoorden!

Conclusie

Een mantelzorgwoning kan een goede oplossing zijn om de zorg voor een dierbare op een prettige manier te organiseren. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar die de kosten kunnen verlagen. Let bij het kopen van een mantelzorgwoning op vergunningen, bouwkosten, mogelijkheid van een bouwpakket en kwaliteit en veiligheid van de woning. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken voor de bouw van een mantelzorgwoning.

Meer informatie over o.a. vergunningen en subsidies?