• Mantelzorgwoning
  • Bedrijfshal
  • Informatie

Wetgeving bouw mantelzorgwoning in Nederland: Alles wat u moet weten

Wilt u een mantelzorgwoning bouwen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de Nederlandse wet- en regelgeving. In dit artikel informeren wij u over onder andere vergunningen, bouwtechnische eisen en fiscale gevolgen.

Omgevingsvergunning

In Nederland is het in sommige gevallen noodzakelijk om een omgevingsvergunning aan te vragen voor het bouwen van een mantelzorgwoning. Dit geldt zowel voor een aanbouw aan een bestaande woning als voor een vrijstaande mantelzorgwoning in de tuin. De gemeente waarin u woont verleent deze vergunning.

Toch is hier niet altijd een vergunning voor nodig! Op onze pagina over het vergunningsvrij bouwen leggen we de voorwaarden uit. Advies? Neem contact op om in een geheel vrijblijvend gesprek er achter te komen welke stappen genomen moeten worden.

Bouwtechnische eisen

Een mantelzorgwoning moet net zo solide en brandveilig zijn als een gewone woning. Ook moet er worden gekeken naar de toegankelijkheid en veiligheid van de woning voor de bewoner. Onze adviseurs zijn bekend met deze eisen en kunnen u adviseren over de juiste bouwoplossingen.

Fiscale gevolgen

De bouw van een mantelzorgwoning kan fiscale gevolgen hebben. Bijvoorbeeld kan de waarde van de mantelzorgwoning van invloed zijn op de vermogensbelasting. Daarnaast kan er sprake zijn van schenking of een lening tussen de bewoners van de mantelzorgwoning en de eigenaar van de woning. Schakel daarom voorafgaand aan de bouwadvies in bij een fiscalist of belastingadviseur.

Tot slot

Het bouwen van een mantelzorgwoning brengt de nodige wet- en regelgeving met zich mee. Zorg dat u op de hoogte bent van de vergunningen, bouwtechnische eisen en fiscale gevolgen. Raadpleeg hiervoor onze deskundigen en bereid u goed voor om te zorgen dat de bouw soepel verloopt.

Meer weten over de oplossingen van DUBLO?

Wij staan voor je klaar! Stel je vraag, wij zijn bereikbaar per telefoon, mail of WhatsApp en helpen je graag verder met al je vragen.