Vergunningsvrij bouwen: Een snelle en eenvoudige oplossing voor je bijgebouw

Ben je op zoek naar een snelle en eenvoudige manier om een bijgebouw te laten bouwen? Dan is vergunningsvrij bouwen misschien iets voor jou! In dit artikel leggen we uit wat vergunningsvrij bouwen precies inhoudt, welke voordelen het biedt en waar je op moet letten. Zo kun je weloverwogen beslissingen nemen en snel genieten van je nieuwe bijgebouw.

Wat is vergunningsvrij bouwen?

Vergunningsvrij bouwen houdt in dat je bepaalde gebouwen zoals een bedrijfshal, loods of mantel(zorg)woningen mag bouwen zonder dat je daarvoor een vergunning nodig hebt. Dit geldt onder bepaalde voorwaarden, die per gemeente kunnen verschillen. Voor informatie hierover kan je terecht bij een van onze specialisten. Wil je specifieke regels weten die gelden in jouw situatie? Informeer dan bij je lokale gemeente.

Het is dus belangrijk om goed te informeren bij je lokale gemeente over de specifieke regels die gelden in jouw situatie.

De voordelen van vergunningsvrij bouwen

Het grootste voordeel van vergunningsvrij bouwen is natuurlijk dat je snel aan de slag kunt gaan. Je hoeft geen langdurig vergunningsproces te doorlopen en kunt direct beginnen met de bouw van je bijgebouw. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook kosten.

Daarnaast biedt vergunningsvrij bouwen ook flexibiliteit. Omdat je geen vergunning nodig hebt, hoef je je geen zorgen te maken over eventuele wijzigingen in je plannen. Je kunt eenvoudig aanpassingen maken en je bijgebouw precies laten voldoen aan jouw wensen en behoeften.

Wat mag je vrij bouwen zonder vergunning?

Wat mag je vrij bouwen zonder vergunning? Voor het bouwen van een DUBLO bij je huis op het achtererf, is geen omgevingsvergunning nodig. Het moet dan gaan om een bouwwerk wat in dienst staat van het hoofdgebouw, zoals een loods, garage of schuur.

Zelfs een mantelzorgwoning mag je in veel gevallen zonder vergunning plaatsen. Vergunningsvrij bouwen is natuurlijk wel aan voorwaarden gebonden. De belangrijkste regels gaan over locatie, grootte en hoogte.

Waar mag je bouwen?

Je mag een DUBLO vergunningsvrij plaatsen op het achtererf van het hoofdgebouw. Erf is alle grond bij het hoofdgebouw die mag worden ingericht voor het gebruik van het hoofdgebouw. Het hoofdgebouw is meestal een woonhuis maar niet altijd. Het kan ook een kerk, school, winkel of iets anders zijn. Maar dat maakt voor de regels van vergunningsvrij bouwen niet uit.

Waar het om gaat is dat je niet per se een vergunning nodig hebt als je iets áchter de voorgevel van het hoofdgebouw wilt bouwen. Een bouwwerk gelijk met, of vóór je huis verandert het plaatje vanaf de straatkant, en daar wil de gemeente over meebeslissen. Over de indeling van de bebouwingsruimte op je achtererf mag je vrij beslissen.

Bijgebouwen hoger dan 3 meter, en dat is een DUBLO, moeten op minimaal 4 meter afstand van het hoofdgebouw staan. Daarover lees je meer bij de alinea Hoogte en vorm. Eerst kijken we naar hoe groot je vergunningsvrije bijgebouw mag zijn.

Hoeveel ruimte mag je gebruiken?

Nu weet je dat je een DUBLO op je achtererf mag bouwen zonder vergunning. Hoeveel ruimte mag je gebruiken voor een bijgebouw? Ook al heb je genoeg plek voor de grootste DUBLO, je mag altijd maar een percentage van je achtererf bebouwen zonder vergunning. Welk percentage dit is, hangt af van hoe groot het totale achtererf is.

Aantal vierkante meters
Daarom moet je eerst het totale aantal vierkante meters nauwkeurig uitrekenen. Het achtererf begint al aan de zijkant van het huis, 1 meter achter de voorgevel van het hoofdgebouw. Heb je een woning zonder zij-erf, dan moet je rekenen vanaf de achtergevel. Maar let op: het gaat om de gevels zoals die indertijd volgens de vergunning zijn gebouwd. Het zou kunnen dat daar in tussentijd volgens de vergunningsvrije regels een aanbouw is geplaatst.

Bestudeer daarom nauwkeurig de omgevingsvergunning die hoort bij het hoofdgebouw. Logisch, anders zou je bij elke aanbouw de grens verleggen en kan je het terrein alsnog volbouwen. Dat is niet te bedoeling.

Welk percentage mag je bebouwen? Dat is opgedeeld in drie ordes van grote.

Een achtererf tot 100m2
Percelen tot 100 m2 mag je voor de helft vergunningsvrij bebouwen. Om de Hardin of Rotan te laten plaatsen, beiden met een oppervlakte van 24m2, heb je dus een achtererf nodig van 48 vierkante meter.

Is je erf groter dan 48m2 maar kleiner dan 100m2, en wil je jouw vergunningsvrije bouwmeters maximaal benutten, vraag dan een offerte aan op maat. DUBLO maakt een bijbehorend bouwwerk precies op maat. Onze Anson, die 50m2 beslaat, kan je plaatsen op een terrein dat ten minste 100 m2 is.

Een achtererf tussen de 100 en 300 m2
Is je achtererf groter dan 100 m2 maar niet groter dan 300 m2, dan heb je meer mogelijkheden.

Hoeveel vierkante meters je op dit perceel mag bebouwen, is een optelsom van twee getallen: 50m2 + 20 % van het deel dat groter is dan 100 m2.Heb je bijvoorbeeld een achtererf van 290 m2? Dan mag je een bijgebouw plaatsen van 88m2: 20% van 190 m2 = 38 m2 + 50 m2.

Groter dan 300 m2
Hoe groter het terrein, hoe meer je vergunningsvrij mag bouwen. Is het totale achtererf groter dan 300 m2, dan mag je 10 % daarvan bebouwen zonder toestemming van de gemeente.

Heb je bijvoorbeeld een terrein van 500m2, dan mag je bouwwerk dus 50 m2 zijn. Het aantal vierkante meters voor vergunningsvrij bouwen heeft een bovengrens: maximaal 150 m2.

Hoogte en vorm

DUBLO’s variëren in hoogte van 404 cm tot 494 cm. Daarom moet je een DUBLO plaatsen op minimaal 4 meter afstand van het hoofdgebouw. Dat is de regel voor bijgebouwen hoger dan 3 meter. De maximale hoogte van onze DUBLO’s is bewust zo gekozen, want een vergunningsvrij bijgebouw mag nooit hoger dan 5 meter zijn. Alle DUBLO’s voldoen hieraan.

Exacte hoogtes per DUBLO:

  • Hardin: 471cm
  • Anson: 404cm
  • Forsan: 449cm
  • Menard: 458cm
  • Dryden: 494cm

Tot slot maakt de vorm van het dak uit. Voor gebouwen hoger zijn dan 3 meter, vereist de wet dat het dak twee schuine vlakken moet hebben. Daarom hebben alle DUBLO’s een rechte voor- en achergevel, en twee schuine daken. Beter bekend als een zadeldak. Dat schuine dak begint op 3 meter hoogte, tot de nok van ten hoogste 4,94 meter, met een minimale hellingshoek van 55 graden. Alles precies volgens het boekje van de wetgever voor bijbouwen zonder vergunning op eigen terrein.

De functie

DUBLO is speciaal ontworpen als bijgebouw. Zodat je alle ruimte hebt om hobby’s uit te voeren, spullen op te bergen of om iemand te huisvesten waar je voor zorgt. Ja, DUBLO is heel geschikt als mantelzorgwoning. Ga je een DUBLO als mantelzorgwoning gebruiken, ben je wel aan paar extra regels gebonden.Neem voor mantelzorgwoningen contact met ons op, we helpen je daar graag bij.

Gebruik je de DUBLO als stal, loods, schuur of iets anders dan wonen, dan hoef je op weinig anders te focussen dan: waar, hoe groot en hoe hoog mag ik bouwen.

Disclaimer

Omdat elke situatie uniek is, schetsten wij hier een beeld op hoofdlijnen. Zo krijg je een goede eerste indruk van vergunningsvrij bouwen. Om exact te bepalen voor wat je mag bouwen op jouw perceel heb je altijd meer informatie nodig.

Onze kennis van de actuele regelgeving en ervaring uit de praktijk delen wij graag in een vrijblijvend gesprek. Onze begeleiding geeft je snel duidelijkheid welke DUBLO jij vergunningsvrij kan bouwen. Neem hiervoor contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Nee, niet altijd. Vergunningsvrij bouwen is mogelijk onder bepaalde voorwaarden, die per gemeente kunnen verschillen. Neem daarom altijd contact op met je lokale gemeente om te controleren of vergunningsvrij bouwen mogelijk is in jouw specifieke situatie.

Ja, ook bij vergunningsvrij bouwen moet je voldoen aan bepaalde bouwvoorschriften en eisen. Deze variëren per gemeente, dus het is belangrijk om de regels van jouw lokale gemeente te raadplegen. Onze adviseurs helpen je hier graag bij!

Ja, in veel gevallen is het mogelijk om een vergunningsvrij bijgebouw later uit te breiden. Echter, ook hier gelden weer bepaalde regels en voorwaarden. Raadpleeg je lokale gemeente voor meer informatie en advies over het uitbreiden van je bijgebouw.

Conclusie

Vergunningsvrij bouwen biedt een snelle en eenvoudige oplossing voor mensen die graag een bijgebouw willen laten bouwen. Het bespaart tijd en kosten en biedt flexibiliteit in het ontwerpproces. Hoewel er enkele voorwaarden zijn waar je aan moet voldoen en de regels per gemeente kunnen verschillen, kan vergunningsvrij bouwen een geweldige optie zijn voor jou.

Meer weten over de oplossingen van DUBLO?

Wij staan voor je klaar! Stel je vraag, wij zijn bereikbaar per telefoon, mail of WhatsApp en helpen je graag verder met al je vragen.