• Mantelzorgwoning
  • Informatie
  • Tips

Mantelzorgwoning inrichten: Tips en advies

Als je aan mantelzorg doet, is het essentieel om de beste leefomstandigheden voor jouw dierbaren te creëren. Een van de belangrijkste aspecten hiervan is het inrichten van de mantelzorgwoning

Maar hoe zorg je ervoor dat de woning optimaal wordt ingericht? Wij geven je een paar eenvoudige tips en adviezen die je hierbij kunnen helpen.

Bepaal de functies van de ruimtes

Voordat je begint met het indelen van de ruimtes, moet je er eerst achter komen wat de functies van de verschillende kamers zijn. Zo kan een slaapkamer ook dienen als werkkamer of logeerkamer en kan een badkamer ook fungeren als wasruimte. Het is verstandig om deze verschillende functies te combineren om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte.

Houd rekening met ergonomie

Ergonomie is een essentieel aspect bij het inrichten van een mantelzorgwoning. Het is belangrijk dat de bewoners zich gemakkelijk kunnen bewegen en dat de inrichting hierbij ondersteunt. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer waar de bewoner gemakkelijk in en uit kan stappen of een keuken waar de werkbladen op de juiste hoogte zijn afgesteld.

Maak gebruik van lichte kleuren

Lichte kleuren maken een ruimte optisch groter en zorgen voor meer lichtinval. Dit is vooral belangrijk in een mantelzorgwoning, waar vaak minder ruimte is dan in een normale woning. Door gebruik te maken van lichte kleuren wordt de ruimte optisch vergroot en creëer je een ruimtelijk gevoel.

Zorg voor voldoende opbergruimte

In een mantelzorgwoning is het belangrijk om voldoende opbergruimte te hebben. Denk hierbij aan kasten, lades en planken waarin spullen opgeborgen kunnen worden. Zo blijft de woning netjes en overzichtelijk en kunnen de bewoners gemakkelijk bij hun spullen.

Houd rekening met veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect bij het inrichten van een mantelzorgwoning. Zorg bijvoorbeeld voor goede verlichting, antislipmateriaal in de badkamer en voldoende steunpunten in de woning. Dit kan voorkomen dat de bewoners vallen en zich bezeren.

Betrek de bewoners bij het inrichten

Het betrekken van de bewoners bij het inrichten van de mantelzorgwoning is essentieel. Zo kunnen zij aangeven wat hun wensen en behoeften zijn en kan er een inrichting op maat worden gemaakt. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de mobiliteit en gezondheid van de bewoners.

We hopen dat deze tips en adviezen jou helpen bij het optimaal indelen van de kamers in jouw mantelzorgwoning. Het creëren van een veilige en comfortabele leefomgeving staat hierbij centraal. Onze adviseurs bij DUBLO zijn gespecialiseerd in de indeling en inrichting van mantelzorgwoningen en kunnen jou deskundig advies bieden. Aarzel niet om contact op te nemen voor meer informatie over onze mantelzorgwoningen en onze mogelijkheden op het gebied van indeling en inrichting. Wij staan altijd voor jou klaar!